Wednesday, 12 March 2014

Butter Cake



Selamat pagi semua..semoga anda semua berada dalam keadaan sihat sejahtera.... Hari nie, saya nak berkongsi resepi membuat butter cake yang saya peroleh dari seorang teman...Kek nie mmg favourite saya dan setiap kali kawan saya nie iaitu Kak Rus, balik Kepala Batas, pasti bile kembali ke opis akan membawa bekalan kek nie utk kawan2 di opis.... terima kasih diucapkan kepada Cik R yang sudi untuk berkongsi resepi nie...

Untuk tidak melenggahkan masa, jom kte tgk apa bahan2 yang diperlukan :





Butter 1 buku....tapi xkisah la jenama apa2 pun.... tapi saya suka gunakan jenama buttercup nie....




Gula pasir 200gm.... bg yang tidak tahu berapa sukatan utk 200gm nie, kena la guna penimbang yea...hehheheh






Tepung naik sendiri 250gm....jenama yang dicadangkan ialah jenama Blue Key nie....









 Baking Powder 1/2 sudu teh....






Telur 5 biji.....











Esen vanilla...yg nie sukatan nye satu penutup esen vanilla tue la yea...atau satu sudu teh....










Kawan2 dah sediakan semua bahan2 seperti di atas??? Kalo dah, jom kite tgk cara untuk membuatnya pula yea....

Cara-cara membuatnya.....
  • Putar butter dan gula sampai kembang.
  • Kemudian, masukkan telur sebiji demi sebiji.
  • Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
  • Kemudian, masukkan esen vanilla...
  • Apabila dah siap, bole dimasukkan dalam loyang dan dibakar dalam oven selama 1 jam dengan suhu 250 darjah celcius... # Suhu tersebut juga bergantung kepada jenis oven masing2 yea....
  • Bila dah masak, boleh cucuk dengan lidi atau garfu..jika tiada tepung melekat..makna nye dah masak la kek tadi....
  • Tunggu la kek sejuk, baru boleh dimakan yea....
Nota tambahan : Jika anda mahu letakkan susu tepung, boleh letak susu tepung sebanyak 2 sudu besar, dan kurangkan tepung 2 sudu besar...

Selamat mencuba.....




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...